Sušení sena

11.02.2015 20:15

Jednou z našich každoročních a v podstatě nejoblíbenějších prací je sušení sena. Sušíme koncem června a začátkem července. Druhé seno - otavu sušíme většinou někdy v srpnu, podle počasí. Obhospodařujeme 4 louky o celkové ploše cca 2ha. 

Nejprve je potřeba trávu posekat. K tomu nám slouží koňská žačka značky KNOTEK JIČÍN o šířce lišty 150cm. Cekáme postupně většinou dvě louky během 2-3 dnů. Práce jde celkem pomalu, zato si to člověk pěkně užije. Sekáme celý den, většinou od 8 hodin ráno do 5 hodin odpoledne. Koně už toho mají většinou až po krk. 

Obracení sena je trochu jednoduší. Klasický koňský obracák dost usnadňuje práci. Hektar louky se dá obrátit 2x za den. 

Po třech dnech je seno většinou suché, když teda nezaprší, a dá se uklidit na půdu. Tahle část je nejzáživnější. Seno se musí ručně shrabat do štráfů (řádků) a pak naházet na žebřiňák a pořádně ušlápnout. Za den uděláme tak 3-4 fůry a to je pořádná makačka na sluníčku. Seno se dává na půdu fukarem, ale taky se musí na půdě trochu sešlápnout aby se tam toho vešlo co nejvíc.

Na půdu se nám vejde 15 fůr sena. Takže práce se senem je opravdu dost. Obrovská zábava, dřina, sluníčko, seno všude. Výborná příležitost jak se opravdu fyzicky absolutně vyčerpat. Už po pár dnech člověk nemá v hlavě nic jiného než seno.

—————

Zpět


Kontakt

Chalupa na Vysočině

Krásné 24
592 03 pošta Sněžné


775 760 072 (Honza)
603 944 396 (Olga)